Zdrowie – jest to dobra wydolność fizyczna i umysłowa, bez objawów infekcji i kalectwa. Presja na nieskazitelny stan zdrowia mają czynniki genetyczne, środowisko fizyczne, środowisko socjalnego oraz forma życia, w tym sposób żywienia się. Odżywianie to proces polegający na dostarczaniu dowolnej żyjącej komórce pokarmów pobieranych w stanie naturalnym lub po przetworzeniu na bogate potrawy i napoje w celu utrzymania głównych funkcji witalnych, udanego rozkwicie i stanu zdrowia. Odżywiona musi zostać wszystka komórka naszego ciała.
Zdrowe odżywianie ma kanoniczne znaczenie witalne dla każdego organizmu. Warunkuje co więcej zachowanie dobrego zdrowia. Zbyt ubogie wyżywienie lub jego złe wchłanianie czy trawienie niesie niedożywienie i niedowagę. Natomiast zbyt częste żywienie, albo konsumowanie nieodpowiednich pokarmów sprawiać może nadwagę bądź otyłość. Adekwatne żywienie nasuwa więc spożywania odpowiednich ilości dobrze preparowanego pokarmu.