dobry sklep z kawę

Zwykło się myśleć, że jeśli dobra kwa to bez jakiegokolwiek ale arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak niesłychanie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

dobry sklep z kawę
Czym jest arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma gruntownie różnorodne potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są niezmiernie analogiczne, to jednak się różnią.
Arabica
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest na ogół poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina kwitnie nieomalże przez cały rok i kocha ciepło, dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest bardzo odporny na warunki pogodowe, uwielbia ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą całkiem amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiej przyczyny Arabica jest najlepsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Mimo to co ważne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją scalać z aromatami, dlatego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym lub też korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać dogłębnie skład produktu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie uzupełnieniem.