Treść kuchni włoskiej- łatwość i naturalne składniki

Jeśli idzie o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi producenci i konsumenci na świecie jedzą na rok blisko pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są pewnie jedyną nacją, która z radością zjada makaron więcej niż raz dziennie.

del papa Kraków

Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (i gotowany) jako danie nadrzędne, a nie jako fundamentalne cukry, jakie towarzyszą pokarmom jako danie akcesoryjne – np. w polskiej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub rybnymi – jest kolejnym znakomitym przykładem sztampowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odnaleźć makaron w formie ponad 300 przeróżnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno utworzyć łatwe lub ewentualnie wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego wypada do schematycznego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz niewielka ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie należy je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do zdobycia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron przeważnie gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Zatem, jeżeli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ulubionych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko wówczas wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź też innym, równie pysznym daniem. Prosto, czysto oraz rozkoszne -o to chodzi!